سیستم توربوشارژ بدون شک یکی از انقلابیترین ابداعاتی است که به صنعت خودروسازی وارد شده است و بهواسطه آن هم اکنون پیشرانه خودروهای ما میتواند اسب بخار بیشتری را تولید کرده و یک رانندگی هیجانانگیزتر را به ما وعده دهد. ایده توربوشارژ برای اولین بار در اواخر قرن 19 توسط گوتلیب دایملر مطرح شد و از آن زمان تاکنون شاهد پیشرفتهای شگرفی در زمینه توربوشارژ خودروها بودهایم. هم اکنون پیشرفتهای صنعت خودروسازی به حدی رسیده است که برخی شرکتها موفق به ساخت سیستمهای توربوشارژ دوقلو شدهاند که میتواند بازدهی و قدرت خروجی پیشرانه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
نحوه کار سیستم توربوشارژ به این صورت است که با استفاده از یک توربین و کمپرسور، میزان هوایی که باید به موتور وارد شود را افزایش میدهد و از این طریق مقدار قدرت نهایی که باید از پیشرانه گرفته شود افزایش خواهد یافت. در موتورهایی که به توربوشارژ مجهز هستند برای عمل خنککنندگی و جلوگیری از بالا رفتن دمای موتور از قطعهای به نام اینترکولر استفاده میشود.
امروزه کمتر شرکت خودروسازی در سطح جهان یافت میشود که از سیستم توربوشارژ استفاده نکرده باشد؛ حتی اخیرا شرکتهای ایرانی مانند ایران خودرو نیز به استفاده از سیستم توربوشارژ در محصولاتی همچون دنا پلاس روی آوردهاند. علیرغم اینکه توربوشارژ مورد قبول تمامی خودروسازان جهان قرار گرفته، اما مانند هر سیستم دیگری از معایب و مزایای خاصی برخوردار است. در ادامه این مقاله از وبلاگ شیپور با ما همراه باشید تا مزایا و معایب خودروهای مجهز به موتور توربوشارژ را با هم بررسی کنیم.
مزایای خودروهای مجهز به موتور توربوشارژ
خودروهایی که به موتور توربوشارژ مجهز هستند میتوانند شتابگیری بسیار سریعتری داشته باشند و یکی از اولین مزیتهای اینگونه موتورها برای خودروها افزایش قدرت خروجی پیشرانه و در نهایت بهبود شتاب 0 تا 100 است که هیجان بیشتری برای راننده و سرنشینان را بههمراه دارد. با کمک سیستم توربوشارژ میتوان قدرتی را از یک موتور با حجم کم استخراج کرد که در حالت عادی امکان آن وجود ندارد. برای مثال، قدرت خودرو دنا پلاس با پیشرانه EF7 تنفس طبیعی حدود 115 اسب بخار است، در صورتی که با نصب توربوشارژ روی همین پیشرانه EF7 میتوان مقدار قدرت نهایی را تا حدود 150 اسب بخار نیز بالا برد که برای خودرویی مانند دنا پلاس عالی است.
کاهش مصرف سوخت از دیگر مزیتهایی است که سیستم توربوشارژ برای یک خودرو به همراه دارد. خودروهایی که به این سیستم مجهز هستند معمولا در سیکل ترکیبی مقدار مصرف سوخت کمتری دارند و در نتیجه هزینه کمتری را بابت سوخت به مالکان تحمیل میکنند. اینکه بتوانید در عین دریافت قدرت بیشتر، مصرف سوخت کمتری داشته باشید یکی از مزیتهای فوق العاده پیشرانههای توربوشارژ است. برای نمونه، مصرف سوخت ترکیبی خودرویی مانند فولکس واگن گلف GTI با برخورداری از یک پیشرانه 4 سیلندر توربو با قدرت 230 اسب بخار تنها 6.5 لیتر در هر صد کیلومتر است که بسیار عالی به نظر میرسد. پیشرانههای توربوشارژ از نظر اقتصادی نیز دارای برخی مزیتها هستند و همچنین مقدار آلایندگی تولید شده آنها از برخی موتورهای تنفس طبیعی کمتر است.
معایب خودروهای مجهز به موتور توربوشارژ
اما حالا نوبت به معایب توربوشارژها میرسد. سیستم توربوشارژ علیرغم همه مزیتها دارای معایبی نیز است که با خواندن آنها شاید قید خرید خودرو توربو را بزنید. برای مثال، در پیشرانههایی که به سیستم توربو مجهز هستند فشار بسیار بیشتری روی روغن موتور وارد میشود و به همین جهت باید از روغن موتورهایی با خلوص و کیفیت بالا استفاده کنید تا پیشرانه دچار ایراد نشود. روغن موتور در پیشرانههای توربو وظیفه کاهش دما را نیز انجام میدهد و استفاده از روغن موتور نامناسب باعث میشود تا دمای پیشرانه افزایش یافته و در نهایت استهلاک آن بالا برود. برای انتخاب روغن موتور مناسب پیشنهاد میکنیم که این مقاله از وبلاگ شیپور را مطالعه کنید.
همچنین در خودروهای توربو برای شتابگیری لازم است که دور موتور به یک حد نصاب مشخص برسد که در نتیجه شاهد تاخیر در توربو خواهیم بود. رسیدن خودرو به آستانه شتابگیری میتواند باعث کاهش پایداری آن نیز شود، به همین دلیل در اکثر خودروهای توربوشارژ از سیستم کنترل پایداری استفاده میشود.
پیشرانههای توربوشارژ نسبت به انواع تنفس طبیعی بسیار حساستر هستند و به مراقبت بیشتری نیاز دارند. برای نمونه، در خودرویی که به توربو مجهز است باید چند دقیقهای را به گرم شدن اختصاص دهید تا موتور آماده کار شود. همچنین اگر مسافتی طولانی را با خودرو طی کردهاید نباید بلافاصله خودرو را خاموش کنید. این کار باعث میشود تا فشار زیادی روی سیستم توربو وارد شود. باید اجازه دهید تا پیشرانه خنک شود و سپس خودرو را خاموش کنید.
همچنین توجه داشته باشید که اگر خودرو توربوشارژ دارید باید فقط از بنزینهایی با اکتان بالا استفاده کنید. بنزینهایی که اکتان پایینی دارند باعث آسیب به سیستم توربو میشوند که هزینه زیادی را برای شما ایجاد میکند. دمای روغن، فیلترها، لولهها و اتصالات در خودروهای توربو باید به صورت دورهای بررسی شوند تا هیچگونه ایرادی در آنها وجود نداشته باشد. تعمیر موتورهای توربوشارژ از انواع تنفس طبیعی سختتر است و باید فقط توسط افراد متخصص انجام شود. همچنین هزینه تعمیر اینگونه موتورها نیز برایتان چندان ارزان تمام نخواهد شد.