کیا سراتو یک سدان جمعوجور و پرطرفدار است که از سال ۲۰۰۳ میلادی در سبد محصولات کمپانی کیا قرار دارد. کیا سراتو که در سایر کشورهای جهان با نامهایی همچون کیا فورته (Kia Forte) یا کیا اسپکترا (Kia Spectra) نیز شناخته میشود، با سه تیپ کوپه، هاچبک و سدان در بازارهای جهانی حضور دارد. یکی از نکات جالبی که درباره کیا سراتو وجود دارد این است که این خودرو از نسل اول تاکنون در بازار کشور نیز حضور داشته است؛ به همین دلیل تمامی مدلهای کیا سراتو برای خریداران ایرانی شناخته شده هستند. البته در این میان مونتاژ نسل دوم کیا سراتو توسط سایپا نیز باعث معروفیت بیش از پیش این خودرو در بازار ایران شده است.
نسل سوم کیا سراتو که با کد YD شناخته میشود، در سال ۲۰۱۲ راهی بازار جهانی شد و در سال ۲۰۱۶ نیز تحت یک فیسلیفت جزئی قرار گرفت که به موجب آن تغییراتی در سپر و چراغهای آن صورت گرفت. به واسطه فعالیتهای گسترده شرکت اطلس خودرو نماینده رسمی کیاموتورز در ایران، نمونه فیسلیفت کیا سراتو همزمان با بازارهای جهانی در داخل کشور نیز عرضه شد و به واسطه کیفیت بالا، طراحی جذاب و امکانات متعدد خود توانست موفقیت نسلهای پیشین را بار دیگر تکرار کند.
جذابیتهای متعدد نمونه فیسلیفت نسل سوم کیا سراتو، ما را بر این داشته است تا به سراغ این سدان محبوب رفته و پس از یک بررسی جانانه شما مخاطبین عزیز را با طراحی، مشخصات فنی، تجهیزات ایمنی و شرایط بازار آن آشنا کنیم؛ لطفا در ادامه با ما همراه باشید.
طراحی ظاهری و داخلی کیا سراتو
برخلاف نمونه اولیه نسل سوم که از طراحی نه چندان عامهپسندی برخوردار بود، کیا سراتو نیوفیس به لطف تغییرات ایجاد شده در چراغها و سپر جلو از چهره به مراتب جذابتر و اسپرتتری برخوردار است. در نمای جانبی این خودرو، خط شانهای که از چراغ عقب تا گلگیر جلو کشیده شده است، بیش از سایر نقاط جلب توجه میکند. بخش پشتی کیا سراتو نیوفیس نیز در مقایسه با نمای جلویی آن، تغییرات بسیار کمی را تجربه کرده است اما در مجموع اجزای تشکیل دهنده این بخش نیز در هماهنگی کامل با طرح کلی بدنه قرار داشته و به راحتی میتواند مشتریان ایرانی مخصوصا قشر جوان را بهسوی خود بکشاند.
فضای داخلی کیا سراتو نسل سوم به زیبایی و اسپرتی نمای ظاهری آن بهنظر نمیرسد؛ مخصوصا حالت نامنظم کنسول مرکزی و شکل دریچههای خروجی هوا تأثیر بسزایی در امتیاز منفی این بخش ایفا کردهاند؛ همچنین سراتوهای موجود در بازار کشورمان به جای مانیتور 7 اینچی، از نمونه ۴.۲ اینچی بهره میبرند که باعث شده بیشازپیش از زیبایی کابین خودرو کاسته شود. صندلیهای چرمی سراتو فیسلیفت به لطف برخورداری از تنظیمات 10 جهته به خوبی میتوانند با حالت بدن شما هماهنگ شده و راحتی قابل قبولی را برایتان به ارمغان آورند. صندلیهای عقبی کیا سراتو 2017 از نظر راحتی نسبت به صندلیهای جلو چیزی کم ندارند، اما ممکن است افراد بلندقد از لحاظ فضای سر با محدودیتهایی در این بخش مواجه شوند. ناگفته نماند که حجم صندوقعقب کیا سراتو ۴۲۲ لیتر است که برای یک سدان جمعوجور بسیار مناسب بهنظر میرسد.
آپشنها و امکانات کیا سراتو
تجربه نشان داده است که برخلاف اغلب خودروسازان ژاپنی، کرهایها همیشه محصولات خود را با دستپر راهی بازارهای بینالمللی میکنند. در این میان کیا سراتو YD نیوفیس نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در رنج قیمتی خود به امکانات و آپشنهای قابل قبولی مجهز شده است.
تهویه مطبوع اتوماتیک دوگانه همراه با دریچه تهویه عقب، سیستم ورود و استارت بدون کلید، صندلی راننده با تنظیمات ۱۰ حالته، تنظیم گودی کمر و مموری صندلی، روکش چرمی، گرمکن صندلی برای تمام صندلیها، سردکن صندلی جلو، کول باکس، صفحه نمایش 4.8 اینچی با 6 بلندگو، پورت برق ۱۲ ولت، آینه وسط الکتروکرومیک، کنترل ایستایی در سربالایی، سانروف، کروز کنترل، چراغ بدرقه، دی لایت و اتولایت تنها بخشی از آپشنها و امکانات کیا سراتو 2017 محسوب میشود.
ایمنی و مشخصات فنی کیا سراتو
برخلاف اغلب خودروسازان چینی که اصرار بسیاری در استفاده از سیستم پرخوران یا همان توربوشارژ در محصولاتشان دارند، اغلب سدانهای میانرده کرهای و ژاپنی حاضر در بازار کشور اثری از سیستم توربوشارژ به چشم نمیخورد. عدم وجود سیستم توربوشارژر در چنین خودروهایی باعث میشود تا مالک خودرو در زمینه استفاده از بنزین بیکیفیت داخلی با دردسرهای کمتری مواجه شود و در دراز مدت هزینه کمتری را برای مراقبت و نگهداری از اتومبیل خود بپردازد.
قلب تپنده کیا سراتو فیسلیفت یک موتور 2 لیتری 4 سیلندر تنفس طبیعی است که از نسل پیشرانههای سری Nu هیوندای محسوب میشود. این موتور که در نمونه اولیه نسل سوم کیا سراتو نیز بهکاررفته است، از توان خروجی 159 اسب بخار قدرت در ۶۰۰۰ دور در دقیقه و 194 نیوتنمتر گشتاور در ۴۰۰۰ دور در دقیقه برخوردار است. همانند آنچه در نسل دوم کیا سراتو (TD) نیز شاهد آن بودیم، کمپانی کیا برای انتقال نیروی موتور به چرخهای جلو، از یک گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک تیپترونیک استفاده کرده که از هماهنگی قابل قبولی با پیشرانه خودرو برخوردار است. چالاکی کیا سراتو به عنوان یک سدان جمعوجور خانوادگی مناسب به نظر میرسد اما نباید انتظار شتابگیری مهیج و چشمگیری از آن داشته باشید.
بر اساس بررسیهای به عمل آمده این سدان 1230 کیلوگرمی برای اینکه بتواند از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت دست یابد، به زمانی در حدود 10.5 ثانیه نیاز دارد و حداکثر سرعت کیا سراتو 2017 نیز برابر با 230 کیلومتر بر ساعت است. در حال حاضر به دلیل افزایش قیمت بنزین و سهمیهبندی آن، میزان مصرف سوخت یکی از اولویتهای اصلی افراد برای خرید خودرو محسوب میشود؛ از همین رو نمونه فیسلیفت کیا سراتو YD با مصرف سوخت ترکیبی 7.2 لیتر در هر صد کیلومتر به راحتی میتواند خریداران بسیاری را به سوی خود بکشاند.
کیا سراتو فیسلیفت 2018، پس از پشت سر گذاشتن آزمونهای ایمنی موسسه NHTSA موفق به کسب 5 ستاره طلایی شده است که نشان دهنده توانایی بالای این خودرو در حفظ جان و امنیت سرنشینان است. از جمله مهمترین تجهیزات ایمنی کیا سراتو YD نیوفیس میتوان به ترمزهای دیسکی قدرتمند مجهز به ABS+EBD، شش عدد کیسه هوا (جلو، جانبی و پردهای)، کمربند پیش کشنده، کنترل کشش و پایداری، مدیریت پایداری خودرو VSM، رادار نقطه کور، سنسور پارک جلو و عقب و هشدار فشار باد لاستیک اشاره کرد.
قیمت و شرایط بازار کیا سراتو
کیا سراتو نسل سوم محبوبیت و بازار پررونق خود را مدیون مواردی همچون نمای ظاهری جذاب، ایمنی بالا، امکانات رفاهی متنوع و فضای جادار کابین است؛ به همین دلیل اگر شما هم برای رفتوآمدهای روزمره خود یا حتی سفرهای جادهای به دنبال یک سدان جمعوجور با چنین مشخصاتی هستید، بیشک در این رنج قیمتی کیا سراتو YD نیوفیس میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
در حال حاضر نمونه 2017 کیا سراتو نسل سوم، با قیمتی بین 460 تا 490 میلیون تومان در بازار خریدوفروش میشود؛ در این رنج قیمتی میتوانید به سراغ رقیب دیرینه سراتو یعنی هیوندای النترا 2018 نیز بروید یا اینکه سدانهای بزرگتری همچون سوناتا ۲۰۱۵ یا کیا اپتیما ۲۰۱۵ را خریداری کنید که با وجود کارکرد بیشتر از فضای جادارتر و نمای ظاهری جذابتری برخوردار هستند.