دوچرخه سواری ورزش، تفریح و یک راهکار برای تسهیل در عبور و مرور است. استفاده از دوچرخه متاسفانه در کشور ما جا نیفتاده است. اگر ما به دوچرخه به عنوان یک وسیله حمل و نقل نگاه می کردیم، امروز خبری از این همه آلودگی هوا و ترافیک های سنگین نبود. ضمن اینکه مشکلات جسمی مردم هم کمتر بود.
بسیاری از مردم که وقت ورزش و رفتن به باشگاه ورزشی را ندارند، برای کم کردن وزن و آب کردن چربی ها اولین و بدترین روش را که نخوردن غذا است انتخاب می کنند. در حالی که پیاده روی های تند و دوچرخه سواری می تواند یک جایگزین عالی و سالم باشد. مسیری که قرار است تا خانه برویم را می شود به جای استفاده از ماشین و ماندن در ترافیک، با این وسیله طی کنیم.
تاثیر دوچرخه سواری در تناسب اندام و حفظ سلامتی
تحقیقات نشان داده است که دوچرخه سواری با سرعت آرام ۱۹ کیلومتر در ساعت در جاده ای صاف ۴۵۰ کیلو کالری در ساعت مصرف می کند. کوچک کردن شکم (مهمترین قسمت بدن که آب شدن چربی هایش هم خیلی سخت است)، سلامت کمر و ستون فقرات از مزایای دوچرخه سواری است.
حداقل ۳۲ کیلومتر دوچرخه سواری در هفته خطر ابتلا به بیماری قلبی کرونری را در دوچرخه سوارها به کمتر از نصف در مقایسه با کسانی که دوچرخه سواری نمی کنند کاهش می دهد. این ورزش باعث افزایش مقاومت و بالارفتن سطح ایمنی بدن می شود. بر این اساس دوچرخه سواران مقاومتشان در برابر بیماری های خطرناکی مثل سرطان بیشتر است.
این ورزش مصرف اکسیژن را بالا می ببرد، قدرت عضلانی پاها را افزایش می دهد، توانایی بدن را برای جلوگیری از ساخت اسید لاکتیک تقویت می کند و تاثیر زیادی در تناسب قسمت بالای پا و مچ پا دارد و باعث تقویت ماهیچه های اطراف زانو و پست رانف مفاصل زرد پی لیگافتها، ماهیچه های چهار سر ران، همتسرینگ و لگن می شود.
این ورزش سرعت متابولیسم بدن را تا ساعت ها پس از انجام این ورزش، بالا می ببرد برای همین بعد از ورزش هم همچنان بدن کالری می سوزاند. ایجاد احساس سرزندگی و کاهش استرس هم از دیگر مزایای این ورزش است.
دویدن و دوچرخه سواری می تواند به کارآیی منظم سیستم قلبی و تنفسی منجر بشود و افرادی که این ورزش را انجام می دهند خطر ابتلای به دیابت نوع دو، سکته مغزی و میگرن را کمتر خواهند داشت.
به طور کلی، دوچرخه می تواند غیر از ورزش، یک تفریح هم باشد. در یک روز بهاری یا پاییزی اگر سوار آن بشوید و در پارک یا خیابان های خلوت حرکت کنید، تاثیر مثبت زیادی در روحیه شما خواهد داشت.
شروع این ورزش از هر زمانی ممکن است! فقط باید با توجه به آمادگی جسمی و سن، مدت زمان استفاده از دوچرخه را کم یا زیاد کنید.
اکثر دوچرخه سواران حرفه ای بین سنین ۱۰ تا ۱۶ سالگی این ورزش را شروع کرده اند اما دیده شده است که برخی از افرادی که دیرتر هم وارد این عرصه شده اند اما پیشرفت های خوبی داشته اند.
چه کسانی نباید دوچرخه سواری کنند؟
البته فراموش نکنید که شروع این کار نیاز به سلامت کلی بدن هم دارد. چون فعالیتی است که تمامی بدن را از جمله مفاصل و عضلات را درگیر می کند. پس افرادی که از درد زانو رنج می برند یا عضلات قدامی ران (چهارسر) ضعیفی دارند، بهتر است در ابتدا با تمرینات ساده تری این عضله ها را تقویت کنند و سپس این ورزش را شروع کنند. در هر حال استفاده از دوچرخه برای این افراد هم مانعی ندارد. به شرطی که ارتفاع آن را طوری تنظیم کنند که حین رکاب زدن زانو بیش از اندازه خم نشود (زانو حین رکاب زدن از سطح نشیمنگاه بالاتر نرود) و فرد روی زین احساس راحتی داشته باشد.
افرادی هم که شرایط ویژه بدنی ندارند و فعالیت ورزشی برای آن ها محدودیت ندارد می توانند این ورزش را انجام دهند، برای انجام ورزش دوچرخهسواری فقط در مورد بیماریهای قلبی و عروقی محدودیت وجود دارد، آن هم در شرایطی که نارسایی خاصی دارند. این افراد در هوای آلوده نباید دوچرخهسواری کنند. در بقیه موارد که شخص مشکلی در مفاصل زانو، مچ پا و لگن ندارد، انجام این کار خیلی هم مفید است.
البته دوچرخه سواری در هوای آلوده آسیب رسان است. چون این فعالیت میزان نیاز شما به هوا را بیشتر می کنتد. در این شرایط تنفس های عمیق فقط میزان سرب و آلودگی بیشتری را وارد بدن می کند. پس باید حتما این کار را در مناطق کم تر آلوده انجام بدهید.
از مشکلاتی دیگری که ممکن است رخ بدهد، خستگی عضلانی است. اگرچه به ندرت اما، اتفاق افتاده است که کار کشیدن زیاد از عضلات و یا آماده نبودن ماهیچه ها برای مسیر طولانی، باعث آسیب دیدن الیاف عضلانی مانند کشیدگی و پارگی عضلات شده است.
راه جلوگیری از این وضعیت، ضمن آمادگی جسمی مناسب، استفاده از نمونه های سبک با ارتفاع زین های متناسب با قد شما و پاها ست. در دوچرخه سواری های طولانی، رعایت نکردن این موارد، آسیب زیادی به بدن وارد می کند.
در آخر توصیه میکنیم برای آشنایی با بهترین برندهای دوچرخه مقاله قبلی وبلاگ را مطالعه کنید. همچنین شما میتوانید برای خرید انواع دوچرخه دست دوم و نو میتوانید به شیپور مراجعه کنید.