خیاطی به عنوان یک هنر، در طی سالیان متمادی منبع درآمد بخشی از جامعه بوده است. با افزایش جمعیت و پیشرفت تکنولوژی، مد و فشن توانست سلیقه افراد را تغییر دهد. تعداد مغازهها و کارگاههای کوچک خیاطی، روز به روز کمتر میشد و جای خالی آنها را کارخانههای چند صد هزار متری تولید پوشاک میگرفت. اما امروزه پوشاک شخصی دوزی شده، نسبت به قبل با استقبال بیشتری مواجه شده است. این علاقه افراد به پوشاک مزونی، فرصت مناسبی فراهم کرده تا خیاطی به شیوه سنتی احیا شود و زمینه اشتغال برای علاقهمندان به این هنر پولساز فراهم گردد. اگر شما هم جزء افرادی هستید که به راه اندازی یک کارگاه خیاطی فکر میکنید با ما همراه شوید تا ویژگیهای یک کارگاه مناسب را با هم بررسی کنیم.
مواردی که قبل از راه اندازی کارگاه خیاطی میبایست به آن توجه کنید
طرح اجرایی:
یک طرح اجرایی برای کارگاه تهیه کنید. اینکه چه اهدافی دارید و برای اهدافتان چه مسیری را باید طی کنید. برای مثال برخی از افراد، میخواهند برند خودشان را داشته باشند و برخی دیگر قصد دارند که طبق سلیقه هر مشتری، به صورت جداگانه کار طراحی و دوخت را انجام دهند.
پلن مالی:
برای راه اندازی یک کارگاه خیاطی، شرایط مالی یک متغیر بسیار مهم است. در این مرحله با توجه به پلن طراحی شده، برآورد کنید که برای شروع کار به چه میزان سرمایه نیاز دارید. در صورت نبود بودجه کافی، یکی از گزینههای پیشنهادی دریافت وام بانکیست اما در نظر بگیرید که ممکن است تا چندین ماه، سود خالص نداشته باشید. چنانچه در اوایل کار تعداد سفارشات مشتریان و یا درآمدتان در حد انتظار نبود، نا امید نشوید و با انگیزه به فعالیتتان ادامه دهید.
مجوز کارگاه خیاطی:
قبل از تجهیز کارگاه، مجوزهای مربوطه را از نهادهای ذیربط از جمله “اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان” اخذ کنید. در غیر اینصورت فعالیت کارگاه غیرقانونی محسوب شده و ممکن است کارگاه پلمپ شود.
اصلیترین و مهمترین ویژگیهای یک کارگاه خیاطی
یک مشتری زمانی که برای سفارش کار خیاطی به سراغ شما میآید قبل از اینکه کار شما را ببیند، محیط و چیدمان اتاق یا کارگاه خیاطی را میبیند و به آن توجه میکند. چیدمان و نظم اتاق کار شما، نشاندهنده خلاقیت خودتان است. پس برای جذب مشتری بیشتر، باید به محیط کار خود توجه کنید و سعی کنید که یک محیط کار دلنشین و با نظم داشته باشید. دو بخش اصلی یک کارگاه خیاطی، فضای داخلی و تجهیزات را شامل میشود که میبایست به آن توجه ویژه کنید.
فضای داخلی مواردی مانند نورپردازی، تهویه و دیوارها را در بر میگیرد که در ادامه هر یک را به طور جداگانه بررسی میکنیم.
-
نورپردازی
یکی از مهمترین ویژگیهای یک کارگاه خیاطی، روشنایی بهینه آن است. اگر میخواهید از روشنایی روز برای کار خیاطی استفاده کنید این نکته را در نظر بگیرید که تابش مستقیم نور خورشید، تار و پود پارچهها را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث تغییر رنگ آنها میشود. نور کم و تاریک بودن کارگاه خیاطی نیز، باعث خستگی بیش از حد چشمان شما میشود. اما راه حل چیست؟ بهترین راه حل تابش ملایم نور است، پس کارگاه خود را طوری طراحی کنید که دارای نور ملایم و مطلوب روز باشد.
اگر به هر دلیلی امکان استفاده از روشنایی روز را ندارید و یا ترجیح میدهید که از نور مصنوعی استفاده کنید حتما کار نورپردازی را با حساسیت انجام دهید یا آن را به یک متخصص بسپارید.
-
اتاق پرو
اگر فضای کافی در اختیار دارید یک اتاق پرو مناسب با تهویه و نور مطلوب برای کارگاه خیاطی خود ایجاد کنید. با این کار نه تنها برای حریم شخصی افراد احترام قائل میشوید بلکه در آنها احساس خوب توجه به مشتری را نیز ایجاد میکنید. این احساس در کنار کار با کیفیت، مشتریان را به شما وفادار میکند.
-
دیوارها و کف پوش
صدای چرخ خیاطی ممکن است باعث آزار و اذیت همسایهها و اطرافیان شما شود. با استفاده از مصالح عایق صدا در ساخت دیوارها و کف اتاق، میتوانید با خیال راحت در هر ساعت از شبانه روز به کار خیاطی بپردازید.
-
تهویه
محیط کارگاه خیاطی هنگام کارکردن افراد و با حضور مشتریانی که برای سفارش دادن یا پرو لباس آمدهاند، ممکن است گرم شود و این باعث آزردگی و عدم رضایت مشتریان میشود. از طرف دیگر عدم تهویه مناسب، باعث خواب آلودگی و بی حالی کارکنان کارگاه نیز شده که ممکن است خطراتی را در حین کار با چرخ خیاطی در بر داشته باشد. میتوان نتیجه گرفت که ایجاد تهویه مناسب و مطلوب برای کارگاه خیاطی یک ضرورت است.
چرخ خیاطی، میز و صندلی جزء اولین وسیلههایی هستند که برای تجهیز یک کارگاه خیاطی خریداری میشوند اما موارد دیگری مانند کمد یا آینه از جمله تجهیزات مهم برای کارگاه محسوب میشوند.
-
میز برش خیاطی
یکی از چند وسیله ضروری برای کارگاه خیاطی، میز برش محکم، تاشو و بزرگ است. برش زدن پارچه روی زمین، یا یک سطح ناهموار ممکن است باعث نامرتبی برش شما شود و کارتان را با مشکل مواجه کند.
-
چرخ خیاطی
داشتن یک چرخ خیاطی، ضروریترین وسیله برای کارگاه خیاطی است. در نظر داشته باشید که متناسب با کار خود و نوع لباسی که قصد تولید آن را دارید، چرخ خیاطی مناسب را انتخاب و تهیه کنید. چرخ خیاطی راستهدوز، یک سوزنه، دو سوزنه و چرخ زیگزاگ از انواع چرخهای خیاطی موجود در بازار هستند.
-
میز خیاطی
میز خیاطی میزی است که چرخ روی آن قرار میگیرد و فرد خیاط پشت آن مینشیند. برای جلوگیری از کمردرد و خستگی بیش از حد، حتماً میزی را انتخاب کنید که تمام ویژگیهای یک میز خیاطی استاندارد را داشته باشد. میز خیاطی با ارتفاع 65 سانتیمتر و عرض 42 سانتیمتر، که از استحکام لازم نیز برخوردار باشد بهترین انتخاب برای یک میز استاندارد محسوب میشود.
-
صندلی
نشستن طولانی مدت بر روی صندلی باعث آسیبهای جسمی و کاهش انرژی در طول زمان کار میشود و اگر صندلي، مناسب با ساختار بدني فرد استفادهکننده و ماهيت کار نباشد، ميتواند در بلند مدت، باعث عوارض و ناراحتيهاي استخوانی ـ عضلاني شود. برای خرید صندلی حتما به ویژگیهایی نظیر پشتی ارگونومیک، ارتفاع قابل تنظیم و چرخ دار بودن آن توجه کنید. در صورت داشتن فضای کافی، برای مشتریان نیز صندلیهایی درنظر بگیرید تا در هنگام انتظار بر روی آن بنشینند.
-
کمد یا قفسه
اکثر خیاطها از شلوغی و بهم ریختگی پارچهها در اطرف خود کلافه میشوند و همیشه از این موضوع شکایت دارند. اختصاص قفسه یا کمدهایی برای پارچهها میتواند ایده خوبی باشد. استفاده از کمد باعث میشود که پارچهها به صوت تاشده و منظم در دسترس باشد و محیط اطراف نیز نامرتب به نظر نرسد.
-
آینه
برخی افراد که به کار خیاطی مشغول هستند، نصب آینه مناسب، برای پرو لباس مشتریان را فراموش میکنند. آینه اگر کوچک باشد و یا در جای درستی نصب نشده باشد زیبایی هنر شما را به افراد نشان نمیدهد و مشتری با نارضایتی کارگاه شما را ترک میکند پس از این نکتههای کوچک غافل نشوید.
-
ریزهکاری های ضروری
تهیه سوزن خیاطی، متر، یک قیچی خوب، نخ و قرقره و … از جمله وسایل ریز اما ضروری برای خیاطی و کارگاه خیاطی است.
ما سعی کردیم که در این مطلب جامع تمامی ویژگیهای ضروری و مهم یک کارگاه خیاطی مناسب و استاندارد را برای شما عزیزان بیان کنیم. با خواندن این مطالب راحتتر میتوانید برای راه اندازی کارگاه خیاطی خود اقدام کنید و با ایجاد محیطی دلنشین، کارآمد و شاد، هنر خود را به مشتریان ارائه دهید.